NL / EN

Houd jij je aan de reclameregels van Instagram? Zo moet het wel!

Waar er in de offline reclamewereld veel regels en wetten duidelijk worden gehanteerd is het vaak nog even zoeken in het ever-changing digitale tijdperk: de eerste influencers hebben namelijk al een boete gekregen of werden verplicht hun content aan te passen of zelfs te verwijderen. Dit alles komt voor uit het werk dat de Nederlandse Reclame Commissie(NRC) doet. Hun doel is om ervoor te zorgen dat de consument niet wordt misleid. Een mooi doel, maar wat zijn de belangrijkste regels van de NRC en hoe pas je die toe als merk en als influencer?

Transparantie

De kern van de reclamecode die de NRC heeft opgesteld is dat je transparant moet zijn over de relatie tussen influencer en het merk en dus ook wat je hiervoor in ruil hebt gekregen. Ook een betaling in de vorm van producten wordt gezien als een vergoeding. Openheid hierover resulteert in een groter vertrouwen in reclame en dat is van belang voor álle partijen. Zo blijft de consument in de merken én influencers geloven en dat is natuurlijk key voor beide partijen!

Herkenbaarheid reclame

Een van de meest belangrijke regels is dat reclame herkenbaar moet zijn als reclame. Wanneer er bijvoorbeeld een IG post of story wordt geplaatst is #merknaam niet voldoende om aan te duiden dat het gaat om een samenwerking in ruil voor een voordeel. Ook producten worden gezien als het ontvangen van een voordeel, dus niet alleen betaalde samenwerkingen. Wat moet je wel doen? #[merk]ad #spon en/of “gekregen van@[merk]”. Zo zit je bij samenwerkingen in ruil voor producten op Instagram altijd goed. Toch zijn er per platform weer verschillende regels en het hangt ook per platform en context af van of het duidelijk genoeg is. Doe je dus een betaalde samenwerking, dan kan het net weer aan de context of platform liggen wat vereist is. Wil je zeker weten dat jij alles goed doet? Check dan alle details op de site van de NRC of doe de 5 stappen check.

Know the rules

Daarnaast is het van belang om aan te stippen dat je als merk/adverteerder ervoor moet zorgen dat iedereen die voor jou reclame verspreid bekend is met de regels. Het is dus heel belangrijk als merk/adverteerder om de influencers met wie wordt samengewerkt op de hoogte te brengen van de regels, maar ook andersom. Beide partijen dragen hierin dus verantwoordelijkheid. Gelukkig kunnen influencers wel unlimited content plaatsen over hun favoriete merken zolang daar geen (kans op) voordeel aan is gekoppeld door het merk.

Maar wat gebeurd er als je, je niet aan de regels houdt? Het kan voorkomen dat iemand een klacht indient en dan kan het merk en/of de influencer aanbevolen worden voortaan niet meer op deze manier reclame te maken en de uiting aan te passen of in te trekken. Daarnaast houdt de NRC zelf ook toezicht op geplaatste content. In principe worden er geen boetes opgelegd door de NRC maar dit is niet uitgesloten. De NRC kan namelijk melding maken bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). En zij kunnen wel een boete opleggen. So be aware en neem als merk én influencer de verantwoordelijkheid om samen conform wetgeving te werken om boetes te voorkomen maar vooral om zo samen Influencer Marketing geloofwaardig en waardevol te houden!

Dit artikel is geschreven door Aysinghe de Vries, PR- consultant bij Mooi the Agency.

We are known for our creative ideas, well organized events and activations