Voordat we in alle formele vragen duiken, zijn we heel benieuwd in welk restaurant we jou het vaakst aan kunnen treffen. Oftewel, wat is jouw favoriete hotspot?

Mijn favoriete hotspot is eigenlijk steeds weer een nieuwe ontdekken! Maar wel vooral in Amsterdam, want daar woon ik vlakbij. Om inspiratie op te doen, check ik graag de website Your Little Black Book. Zo ben ik onlangs terecht gekomen bij Pluk voor een lekkere lunch, maar ik vind the Lobby ook heel leuk! Of, als je in Haarlem bent, de Jopenkerk.

Ha, die zetten we op onze to-visit list, bedankt voor de tips! Nu we het toch over eten hebben: what about guilty pleasures? Waar kunnen we jou ’s nachts voor wakker maken?

Naast het feit dat ik dol ben op nieuwe restaurants ontdekken, kan ik mij ook echt helemaal verheugen op een avondje biefstuk bij Loetje! Met patat en lekker ouderwets aangemaakte sla, haha! En uiteraard een Dame Blanche als dessert.

Zo herkenbaar, wij zijn ook veel bij Loetje te vinden! Over naar de ‘serieuze’ zaken. Hoelang ben je al werkzaam bij Etos en hoe ben je daar zo terecht gekomen?

Sinds 2003 ben ik werkzaam bij Ahold Delhaize en in 2012 ben ik begonnen bij Etos. Voordat ik bij Etos ging werken, heb ik op vele marketing en communicatie plekken binnen Ahold gezeten. Het laatste project voor Albert Heijn was het 125-jarige bestaan, waar het succesvolle ‘winkeltje sparen’ thema onder viel. Hierna zochten ze bij Etos iemand die zich dedicated ging focussen op de activatie van het Own Brand. Een functie die nog niet bestond en die mij enorm leuk leek! En tot op de dag van vandaag zit de functie vol nieuwe kansen en uitdagingen!

Dat geloven we graag! En hoe ziet een dag eruit in een functie vol uitdagingen?

Vol! Mijn dagen zijn soms te vaak gevuld met overleggen. Ik vind het namelijk belangrijk de eigen merk projecten multidisciplinair aan te pakken. Omdat ik verantwoordelijk ben voor zowel de programmering en activatie van grote eigen merk introducties, als wel sturing geef aan de kleinere activaties, ben ik vaak het startpunt. Hierdoor kom ik soms echt tijd te kort. Maar het maakt de baan wel ontzettend veelzijdig. Never a dull moment!

Je bent sinds een jaar of 5 verantwoordelijk voor de activatie en communicatie van het eigen merk. Wat was eigenlijk de aanleiding voor Etos om een eigen merk op te zetten en wanneer zijn ze hiermee begonnen?

Al héél lang geleden. Etos heeft zolang ik mij kan herinneren al een eigen merk. De relaunch met ons nieuwe design is in 2014/2015 opgestart. Het eigen merk is niet langer een aftreksel van een A-merk, zoals dat vroeger wellicht het geval was. Het eigen merk zou dé reden moeten zijn voor klanten om naar Etos te gaan. Er is heel veel werk verricht aan de kwaliteit; óf differentiëren óf verbeteren. En de verpakking; het moet echt een sieraad zijn om neer te zetten! Maar dat is allemaal het werk en de verdienste van merchandise, de brand director en onze productontwikkelaars hoor! Mijn taak komt pas hierna 

Merken jullie sinds de nieuwe look & feel veel verschil?

Ja zeker, het eigen merk aandeel stijgt nog iedere dag.

Je vertelde net dat de focus ligt op kwaliteit. Maar omdat het een eigen merk is, hangt hier natuurlijk wel een lager prijskaartje aan. Is dit een lastige combinatie om te realiseren?

Het eigen merk bij Etos staat voor een goede prijs en kwaliteitsverhouding. Dat is iets anders dan een laag prijskaartje. Wij willen met Etos de juiste producten, soms vernieuwend, soms traditioneel, aanbieden met een goede kwaliteit en een dito prijs.

En als je nieuwe producten op de markt wilt zetten, waar haal je dan telkens weer de inspiratie vandaan?

We werken nauw samen met trendbureaus om nieuwe trends snel te kunnen spotten en hier op in te kunnen spelen. Ook hebben wij een heel team van productontwikkelaars die samen met de categorymanagers en buyers de trends in de gaten houden.

En als je een trend ziet waar je graag op in wilt spelen, hoe lang duurt het dan voordat er ook daadwerkelijk een product in de winkel ligt?

Té lang vinden we allemaal, maar tot op heden is daar helaas niet altijd iets aan te doen. De processen/protocols ed. zijn nu eenmaal heel zorgvuldig binnen Ahold Delhaize.

Even een gewetensvraag tussendoor. Wat is jouw favoriete Etos product en waarom?

Ik heb er meerdere; naast medische producten zoals paracetamol of neusspray, gebruik ik een aantal vitaminesupplementen van ons eigen merk zoals bijvoorbeeld Magnesium citraat. Maar ook de handzepen in de pompjes; niet alleen leuk om op het aanrecht te zetten, maar de inhoud is ook heel erg fijn. En de make-up remover met olie gebruik ik echt al jaren. Maar ook alle soorten huidolie zijn geweldig. En de make-up kwasten zijn misschien wel mijn favoriet. Haha, eigenlijk kan ik niet zo goed kiezen merk ik!

Ok, het was ook wel een lastige vraag. Wel laat het meteen zien hoe breed het eigen merk assortiment is. Mis je nog iets in het assortiment? En zo ja, welk product zou je toe willen voegen?

Nou, ik zou niet zozeer een nieuw product willen toevoegen, maar wel wat willen gaan vernieuwen. Met name in de gezondheidshoek. We hebben al heel veel vitamines en supplementen, maar ook daar zijn zoveel innovaties per jaar. Bijna niet bij te houden, dat weet ik, maar ik ga me hier wel iets meer op richten de komende tijd. Wat dit gaat betekenen voor het assortiment, dat weet ik nu niet zo direct.

We zullen het in de gaten houden! En dan zijn we alweer bij de laatste vraag, misschien ook wel de meest pittige: wat vind jij de beste PR/marketing campagne van Etos ooit?

De beste ooit, daar zou ik geen uitspraak over kunnen doen. Wel ben ik erg trots op hoe wij samen met jullie eind vorig jaar het Etos Friends programma hebben opgezet. Ik geloof daar echt in. Maar de lancering van de nieuwe Etos eigen merk luiers met een Woezel en Pip event was ook echt waanzinnig leuk en mag niet op de lijst ontbreken. Dit jaar hebben we ook een goede zoncampagne neergezet voor eigen merk zonproducten, met een categorie brede boodschap; Spread the cream, beat the sun. Kortom, veel mooie campagnes!

Dit artikel is geschreven door Michelle van Donge, Beauty PR consultant bij Mooi The Agency, in samenwerking met Etos. 

“We are known for our creative ideas, well organized events and activations”