De metaverse kun je niet vergelijken met de introductie van één technologie. Het is anders omdat het hier niet gaat om één innovatie maar een combinatie van meerdere technologieën, zoals 5G, 3D, AR, VR, blockchain, cryptocurrency, cloud computing en social commerce. Met deze technologieën samen hebben we nu de mogelijkheid om een ​​netwerk van virtuele 3D-werelden te creëren. Het overheersende idee is dat de metaverse een parallelle virtuele realiteit is. Je kan er werken, winkelen, spelen en socializen in 3D.  Je kijkt niet naar je scherm maar je zit erin.

Dat het serieus is en er radicale veranderingen op komst zijn, kunnen we afleiden aan bedrijven als Amazon en Microsoft die grote investeringen maken. Om nog maar te zwijgen van de spraakmakende rebranding van Facebook naar Meta.


Maar wat betekent dit dan voor retailers en eCommerce-spelers?

De early adaptors  zoals Nike, Balenciaga, H&M, Walmart en Samsung spelen er meteen op in. Ze zijn al aanwezig in deze digitale omgeving om zo een nieuwe doelgroep te bereiken, deze markt als eerste te ontdekken en er straks dominant te kunnen zijn.

In minder dan 3 tot 5 jaar tijd, verwachten consumenten van merken dat ze aan hun digitale behoeften voldoen. Dus je als merk nu niet verdiepen in de metaverse, betekent dat je straks achter blijft in de concurrentiestrijd. Door de Corona pandemie is de metaverse in een stroomversnelling geraakt. AR en VR werden ingezet als essentiële hulpmiddelen voor producten die traditioneel moeilijker en risicovoller waren om online te kopen, zoals bijvoorbeeld meubels. Je hebt nu de mogelijkheid om producten in huis te visualiseren en ermee te experimenteren voordat je tot aankoop overgaat. Hierdoor neemt de toepassing van AR/VR-technologie in andere sectoren toe. Klanten gaan verwachten dat merken hiermee hun customer journey makkelijker maken. Is het niet op orde? Werkt het  niet naar behoren? Dan is een klant binnen een paar klikken vertrokken naar de concurrent.

Momenteel zijn er diverse afzonderlijke metaverses waar al miljoenen merken dagelijks op inloggen. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze metaverses in het komende decennium allemaal met elkaar verbonden zijn. Maar wacht niet op dat moment. Ga je nu al verdiepen, het opent deuren naar nieuwe markten en inkomsten.


De virtuele verkoop

Nike is een van de eersten die in de metaverse investeerde, het merk koos ervoor om NIKELAND op het gamingplatform Roblox in première te laten gaan en miljoenen dagelijkse actieve gebruikers wereldwijd te bereiken. De bezoekers kunnen gratis games spelen, maar ook kunnen zij hun avatars aankleden. Wat heeft jouw avatar aan? De nieuwste Nikes? Een jurk van D&G, een tas van Gucci? De handel in deze digitale producten gaat o.a. via  NFT’s: non-fungible tokens, een niet-vervangbaar eigendomscertificaat.

De metaverse is een wereld vol beloften voor wie dingen wil beleven die in de echte wereld niet mogelijk zijn. Voor bedrijven zal de metaverse een nieuw kanaal in hun marketingmix worden.

Maar blijf alert als merk voordat je investeert, haal expertise in huis. Problemen zoals privacy- en veiligheidsrisico’s, cyberpesten, de verspreiding van misleidende informatie en propaganda, en andere vormen van cybercriminaliteit blijven ook hier aanwezig.

 

Mooi The Agency, experts in data driven PR, influencer marketing, social media,  storytelling & events