Dansvideo’s, liedjes en creatieve hacks – op het eerste gezicht is TikTok misschien niet het type platform waar sommige bedrijven mee geassocieerd willen worden. Het plaform, dat eerst belachelijk werd gemaakt en vervolgens niet echt serieus werd genomen, heeft echter een indrukwekkende groei weten te realiseren. Met meer dan 3 miljoen actieve Nederlandse gebruikers is de app het populairst onder de Gen-Z generatie, maar ook de Millenials blijven niet achter.

Wat het platform zo succesvol maakt is de creativiteit, spontaniteit en humor. In vergelijking met bijvoorbeeld Instagram, waarbij we een meer professioneler geproduceerde glossy look en esthetiek zien, zet TikTok zich heel anders neer. Wat begon als een lip sync en dansvideo app is intussen gegroeid tot een platform met verschillende formats beschikbaar in categorieën als beauty, mode, reizen, koken en dieren. Dagelijks worden er nieuwe viral ‘Memes’, ‘Pranks’ en ‘Challenges’ gecreëerd die de hele wereld overgaan. De content – voornamelijk gecreëerd door jongeren – is eigenzinnig, spontaan en anders en bereikt een doelgroep die anders moeilijk te bereiken is door bedrijven. Meer dan de helft van de TikTok-gebruikers is jonger dan 25 jaar. Hierdoor is het niet het beste marketingplatform voor bedrijven die zich met hun productaanbod tot de oudere generatie richten. Bedrijven die echter wel producten of diensten aanbieden die jongeren aanspreken, kunnen met succes potentiële klanten aantrekken.

 
Influencers op TikTok

Hoewel de gebruikers een belangrijk onderdeel van je doelgroep zijn, zijn influencers dat ook. Het is belangrijk om als bedrijf te weten welke influencer het beste bij je merk past en wie de juiste content kan creëren. Zo zagen we voorheen dat accounts voornamelijk bekendheid genereerden door het delen van dans- en lip-sync video’s. We zien nu echter een verschuiving ontstaan en focussen influencers zich steeds meer op een bepaalde niche en expertise. Dit maakt het voor bedrijven makkelijker om de doelgroep te bereiken.

 
Het TikTok algoritme

Het fijne aan TikTok is dat het niet belangrijk is om veel volgers of veel likes te hebben, het algoritme bepaalt aan de hand van de behoefte van de gebruikers aan wie de video wordt getoond. Het is dus belangrijk om grappige of interessante video’s te plaatsen zodat de doelgroep het de doelgroep aansrpeekt. Het zichtbaar zijn voor zoveel mogelijk mensen is wat veel bedrijven willen. Er zijn op TikTok verschillende manieren om deze zichtbaarheid te vergroten. Het succesvol opzetten en laten groeien van je account kost veel tijd en geduld. Up-to-date blijven met de nieuwste TikTok trends en een paar posts per week maken zijn daarom belangrijk, maar het allerbelangrijkste op TikTok blijft; wees creatief!

 

Kortom; ga ervoor en durf te experimenteren. Wil je hier advies bij? Get in touch!