Kijk! Een vloggende 50-plusser

De marketeer die een online influencer campagne wil inzetten voor de 50-plus doelgroep heeft op dit moment niet veel keuze uit influencers die deze groep aanspreken en bereiken. Maar hier zal snel verandering in komen; de vloggende 50-plusser is in opmars. Deze groep ontdekt social media en de nieuwe online mogelijkheden. Ze staan midden in het leven, zijn ruimdenkend en laten zich graag bijscholen op digitaal vlak. Maar we zijn er nog niet. Zonder de nieuwe generatie ouderen te onderschatten, kunnen we wel vaststellen dat bepaalde nieuwe media nu nog te snel voor ze gaan. Sommige apps of social media kost hen moeite om te begrijpen en als het in hun ogen dan ook nog te weinig ‘extra’ voordeel oplevert zal het niet omarmd worden. Ouderen gebruiken YouTube bijvoorbeeld als ze specifieke informatie zoeken en door het doorklikken bij een video terecht komen; maar abonneren op een kanaal doen ze niet omdat ze denken dat het geld kost en ze zien het voordeel daar niet van in. Ook een medium als Instagram wordt slechts door een klein percentage ouderen gebruikt. Als weinig van hun vrienden en leeftijdsgenoten een app als Instragram gebruiken, is het niet relevant genoeg.

Ouderen kun je online bereiken

Ouderen kun je goed bereiken via email zoals een nieuwsbrief. De digitale mailbox is inmiddels ingeburgerd bij 50 plussers. De doelgroep doet graag online informatie en inspiratie op; ze gebruiken daarvoor laptops, tablets en smartphones. En wat vooral veel gewicht in de schaal legt, zijn de meningen en ervaringen van anderen, vooral van leeftijdgenoten.  Een grote groep ouderen gebruikt Facebook om in contact te blijven met familie en vrienden. Dus een originele Facebook campagne gericht op ouderen werkt. Ook gebruiken ze zoekmachines en lezen testimonials om meer te weten te komen over producten die zij overwegen om aan te schaffen. Ze halen informatie van blogs en vergelijken prijzen. Ouderen geven bewust hun geld uit en zijn merktrouw. Instrumenten als SEO, SEA en affiliatemarketing kunnen marketeers absoluut inzetten.

Valkuilen

De senioren weten echt wel dat ze geen 25 meer zijn; maar ze willen niet persé aangesproken worden op hun leeftijd. Ze voelen zich vaak veel jonger dan ze zijn. Andere valkuilen in de communicatie richting 50-plussers zijn:

  • Weg met die opsmuk: maak je boodschap echt, zeg gewoon wat het is en gebruik echte mensen met rimpels, imperfecties en zonder killerbody;
  • Goede informatie is belangrijk, het moet direct begrijpelijk zijn. Zeg het zoals het is, anders haken 50-plussers af;
  • Niet van die Engelse termen, spreek Nederlands;
  • Originaliteit wordt gewaardeerd en een goede dosis humor ook.

Kortom; verdiep je in de 50-plusser.

Dit artikel is geschreven door Sharon van Eeghen-Rosier – Co-owner Mooi The Agency: experts in influencer marketing, social media, PR, storytelling & events.    

 

“We are known for our creative ideas, well organized events and activations”